Sanita versus Dansko – Hoe zijn deze populaire klompen gerelateerd?

Onder mensen die afhankelijk zijn van comfortabel ondersteunend schoeisel, zijn twee van de belangrijkste merken die vaak in het oog springen de Dansko- en Sanita-klompen. Verwarrend genoeg zien deze schoenen er hetzelfde uit, hebben ze dezelfde pasvorm en kenmerken, en delen ze zelfs stijlnamen zoals ‘Professional’, ‘Sonja’, ‘Ingrid’, ‘Karl’ en anderen. Zijn deze twee namen eigenlijk hetzelfde merk? Zo niet, waarom lijken ze zo op elkaar en zijn er belangrijke verschillen waar een schoenenkoper zich bewust van moet zijn?

Sanita en Dansko: afzonderlijke bedrijven met een gedeelde geschiedenis

Eerst en vooral, Dansko en Sanita zijn niet hetzelfde bedrijf, maar de overeenkomsten tussen hun producten zijn geen toeval. In de jaren ’90 en het begin van de jaren 2000 hadden de twee bedrijven een zakelijke relatie waarbij Sanita alle klompen produceerde onder het merk Dansko, en Dansko ze op de markt bracht in de VS en elders.

Het is gemakkelijk in te zien waarom dit voor elk bedrijf een goede regeling was. Dansko had een betrouwbare bron van klompen van topkwaliteit nodig om van zijn merk de favoriete schoen te maken voor verpleegsters, leraren, koks en andere professionals in de Verenigde Staten. Sanita, met zijn lange traditie van klompen maken in Denemarken, wilde toegang tot de enorme Amerikaanse markt. Tot augustus 2007 werkte de zakelijke relatie voor beide bedrijven goed.

Aparte wegen gaan: Sanita en Dansko strijden tegen elkaar

In 2007 beëindigden Dansko en Sanita echter hun relatie en werden directe concurrenten. Dansko vond onafhankelijke fabrikanten om Dansko-klompen te maken, terwijl Sanita zijn eigen marketingaanwezigheid in de VS ontwikkelde en zijn klompen onder zijn eigen naam begon te verkopen. Als onderdeel van de deal hebben beide bedrijven rechten op de basisontwerpkenmerken van de klompen, en ze kunnen zelfs allebei veel van dezelfde stijlnamen gebruiken.

Dus wat is beter: Sanita of Dansko?

Het antwoord op deze vraag is heel persoonlijk. Uiteindelijk moet elke persoon beslissen welk merk hij / zij beter vindt. Maar hier zijn een paar feiten die u misschien wilt weten:

  • Als je al heel lang Dansko-drager bent, daterend uit 2007 en daarna, is de schoen die je gewend bent te dragen eigenlijk een Sanita, gemaakt in dezelfde fabrieken en op dezelfde manier als moderne schoenen van het Sanita-merk.
  • Dansko heeft na 2007 enkele wijzigingen aan zijn schoenen aangebracht, die door veel mensen als verbeteringen worden beschouwd. Zelfs als je “favoriete” oude schoenen van Sanita zijn, wil je misschien de nieuwe Dansko-klompen eens proberen om te zien of je ze beter vindt.
  • Sanita maakt al haar eigen schoenen in Europa (Denemarken en Polen), nooit in China, Latijns-Amerika of Zuidoost-Azië. Dansko-schoenen worden gemaakt door externe fabrikanten in Italië, Brazilië en China.
  • Dansko heeft zich tot het uiterste ingespannen om een ​​nieuw soort schoenenbedrijf op te richten dat de nadruk legt op duurzaamheid en liefdadigheid. Het is eigendom van de werknemers en is het eerste schoenenbedrijf dat is aangewezen als B-Corporation (een groep bedrijven met winstoogmerk die zorg dragen voor hun werknemers, gemeenschappen en het milieu).
  • Sanita heeft een lange geschiedenis in het maken van klompen, die teruggaat tot 1907 toen het bedrijf in Denemarken werd opgericht door Christen Anderson.

Kortom: het is moeilijk om fout te gaan met Sanita of Dansko-klompen

Als u niet zeker weet welk merk voor u is, kunt u ze het beste allebei proberen. Veel online retailers zoals Zappos.com, Endless.com en Onlineshoes.com bieden gratis verzending en gratis retourneren (zolang schoenen in nieuwe staat zijn, wat betekent dat ze NOOIT buiten zijn gedragen of merkbare slijtage hebben ondergaan). Dit betekent dat je van elk een paar kunt bestellen en degene die je niet wilt retourneren. Of je kunt besluiten dat je beide zo leuk vindt dat je het niet kunt verdragen om een ​​van beide los te laten!

Denemarken