Het goede leven leiden in de whiskygordel van Denemarken

De zogenaamde ‘Whiskey Belt’ van Denemarken is de goudkust van Denemarken. Een wereld van stranden, luxe villa’s, groene, groene bossen en luxe attracties. In een egalitair land dat dol is op bier (denk aan Carlsberg en Tuborg) wordt gezegd dat de welvarende inwoners van de regio de voorkeur geven aan een glas whisky – vandaar de naam. De regio, die zich uitstrekt langs zo’n 40 kilometer kustlijn ten noorden van Kopenhagen, is een verfrissend en gemakkelijk toegankelijk alternatief voor sightseeing in de stad. Hier zijn enkele van de hoogtepunten.

1. De madeliefjesroute

De 40 kilometer lange Strandvejen (strandweg) van Kopenhagen tot Helsingor loopt over de volledige lengte van de Whisky Belt. Het wordt ook wel de Daisy-route genoemd. Dit komt omdat de weg is aangegeven met de ‘Daisy’ van Margrethe II (in de volksmond bekend als Queen Daisy), wat wijst op een gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. De weg loopt parallel aan de smalle Oresund-straat die Denemarken van Zweden scheidt.

Hoewel er volop huurauto’s beschikbaar zijn, is het net zo makkelijk om de route per trein (de ‘kustlijn’) en fiets te verkennen. Fietsen kunnen ter plaatse goedkoop worden gehuurd en kunnen in de trein worden meegenomen.

2. Bellevue-strand

Bellevue, misschien wel het meest glamoureuze strand van Scandinavië, is de plek voor de ‘mooie mensen’ van Denemarken om elke zomer te zien en gezien te worden. De chique en charme strekt zich uit tot de stijlvolle architectuur van het resort. Veel hiervan is in het midden van de 20e eeuw gemaakt door de ‘Danish Modern’ architect en ontwerper Arne Jacobsen. Zelfs de blauw-wit gestreepte badmeestertorens en witte strandkiosken zijn zijn werk. Bij ‘Restaurant Jacobsen’ draagt ​​alles van gebouw, interieur, meubilair en bestek zijn stempel.

3. Het hertenpark

Ontspan in dit koele, donkere, sprookjesachtige bos van majestueuze eiken. Inderdaad, zelfs Bambi zelf zou zich hier thuis voelen. De Dyrehaven (hertenkamp) was formeel het koninklijke jachtgebied. Het werd voor het eerst omheind door de koning van Denemarken in 1669. Tegenwoordig is het de thuisbasis van ongeveer 2.000 herten en een favoriet trefpunt van wandelaars en picknickers. En vergeet niet te genieten van traditionele Deense gerechten in het ouderwetse restaurant ‘Peter Lieps Hus’, een voormalig jachtopzienershuisje.

4. Pretpark Bakken

Het oudste carnavalspark ter wereld ligt diep in de diepten van het Deer Park en is een werveling van licht en geluid. Dit is waar de Kopenhageners zich ontspannen en plezier hebben in een ontuchtige, burleske omgeving. Het park biedt meer dan 100 attracties en amusement, eetstalletjes, dans, ijs, cabaret, openlucht restaurants en bars. Niet te missen !

5. Louisiana Museum voor Moderne Kunst

Met prachtige tuinen met uitzicht op de zee richting Zweden, beschikt het Louisiana museum over een van de grootste en mooiste moderne (20e-eeuwse) kunstcollecties ter wereld. Een groot deel van de charme van het museum ligt in de unieke locatie. De ruimtelijkheid en de ontspannen buitenomgeving van de tuinen maken dit een populaire gezinsbestemming. De naam Louisiana komt van de drie opeenvolgende echtgenotes van de voormalige landgoedeigenaar, die elk Louise heette!

6. Karen Blixen-museum

In een dicht beplant park van 40 hectare ligt het charmante herenhuis van Rungstedland. Dit is het voormalige familiehuis van Karen Blixen, de beroemde romantische schrijfster van ‘Out of Africa’ en andere werken. Sinds haar dood in 1962 doet het landgoed dienst als museum en vogelreservaat.

Het huis herinnert aan de bevoorrechte elegantie van vervlogen tijden. De tuinen blijven zoals ze waren, een eerbetoon aan Blixens eigen tuinbouwtalenten en haar visie op schoonheid.

7. Kasteel van Hamlet

Aan het einde van de Whisky Belt, waar de Oostzee en de Noordzee samenkomen, ligt het prachtige renaissancekasteel van Kronborg in Helsingor. Dit is eigenlijk beter bekend als het kasteel van ‘Elsinore’ uit het toneelstuk ‘Hamlet – Prince of Denmark’ van William Shakespeare. Hamlet zelf is waarschijnlijk gebaseerd op de Deense legende van Amleth die gedetailleerd is beschreven in de geschriften van de middeleeuwse Deense historicus Saxo Grammaticus.

De beste tijd om een ​​bezoek aan de Whisky Belt te plannen is van half juni tot eind augustus, wanneer het weer (en het strandleven) op zijn best is en het landschap het groenst. Buiten het seizoen is het nog steeds een plezier om te bezoeken – met het voordeel van minder drukte.

Denemarken