Het standbeeld van de kleine zeemeermin – het beeld is onthoofd en gekleed in een sluier

94 jaar geleden, op 23 augustus 1913 in Kopenhagen, werd een van de tien meest bekende monumenten ter wereld geopend – het standbeeld van de kleine zeemeermin, een heldin uit het sprookje van Hans Christian Andersen. Sindsdien wordt de kleine zeemeermin, zittend aan de Langelline Quay bij de ingang van de stadshaven, beschouwd als een nationaal symbool en de belangrijkste bezienswaardigheid van Kopenhagen.

Zittend op een granieten rotsblok aan de kust kijkt Andersen’s Kleine Zeemeermin bedachtzaam in de verte. Dit prachtige bronzen beeld is gemaakt door de Deense beeldhouwer Edward Erickson in opdracht van de grote brouwer en mecenas Charles Jacobsen. Het model dat voor het beeld diende, was de vrouw van de beeldhouwer, Helen Price, danseres van het koninklijke opera- en ballettheater. In 1913 presenteerde Charles Jacobsen het beeld aan de stad, en sindsdien is het onmogelijk om de Deense hoofdstad voor te stellen zonder de Kleine Zeemeermin.

Vandalisme

De kleine zeemeermin is herhaaldelijk blootgesteld aan vandalisme. In 1961, 1963 en 1976 werd het met verf overgoten, met slipje en beha overgetrokken en zelfs opgeblazen, maar telkens is het beeld gereconstrueerd naar het originele breadboard-model.

Door de jaren heen

In 1964 hebben onbekende personen het beeld onthoofd. Gelukkig bleef de oude gipsen mal bewaard waarop een nieuwe kop werd gemaakt. Er zijn geen criminelen gevonden. Om de waarheid te zeggen, waren er zulke gesprekken dat de daad van vandalisme werd gepleegd door de Deense schrijver en de kunstenaar “situationist” Jorgen Nash, die in 1997 in zijn herinneringen heeft bekend dat hij het was die het hoofd van de zeemeermin heeft afgezaagd en verdronken het in een van de meren van Kopenhagen.

In de zomer van 1984 hebben hooligans de rechterhand van de zeemeermin afgehakt. Dit waren twee jonge kerels, die naar de politie kwamen en toegaven dat ze deze barbaarse daad hadden begaan terwijl ze dronken waren. Hooligans werden alleen gestraft voor “de beschadiging van gemeentelijke eigendommen”, en de Kleine Zeemeermin werd weer gereconstrueerd.

In 1990 had iemand bijna zijn hoofd afgehakt, waarbij hij praktisch de hele nek had doorgesneden.

In 1998 werd het opnieuw onthoofd, maar er werd een fragment gevonden en het beeld is hersteld.

In 2003 op 11 september is de Kleine Zeemeermin in het water gegooid vanaf het voetstuk waarop hij stond.

Op 16 december 2004 was het beeld gesluierd en bevestigd met de tablet “Turkije in de EU?” (in verband met het voornemen van Turkije om de Europese Unie binnen te treden).

In maart 2007 hebben vandalen ter getuige van honderden toeristen het bronzen beeld in roze geverfd. Het werd teruggestuurd in de originele vorm met behulp van een speciale zeepoplossing.

Op 15 mei 2007 hebben onbekende vandalen het hoofd en de linkerhand van de Kleine Zeemeermin rood geverfd.

Op 20 mei 2007 hebben onbekende personen het beeldhouwwerk gekleed in een moslimjurk en hijab.

Denemarken