Kopenhagen – IJsbanen en Deense olifanten

Bij mijn eerste bezoek aan Denemarken werd ik verliefd op het land en de stad Kopenhagen. In tegenstelling tot mijn gids, kon je in het holst van de zomer olifanten zien en ijshockey ervaren.

De gebroeders Hanson

Toen ik in Kopenhagen aankwam, was ik opgebrand van het backpacken en keek ik uit naar een goed dutje. Ik was op reis met drie andere Amerikanen en we raakten van streek toen elk volgend hostel ons vertelde dat alle bedden waren verkocht. Na rondvragen [okay, we were in a bar], kregen we een lift van een local naar een “hotel” dat gegarandeerd plaats had.

Ik kon alleen maar zuchten toen we stopten bij de ijsbaan voor het plaatselijke professionele team. Omdat we “hoog en droog” waren, gingen we naar binnen en boekten onze bedden. Linker gezicht van punt af. Ja, onze bedden waren gerangschikt rond de linkerzijde van de stip. Om in de zomer wat bij te verdienen, smolt de ijsbaan het ijs en zette overal bedden op. Het tafereel laat zich het best omschrijven als een gigantische verzameling hokjes in een kantoor met bedden in plaats van bureaus. Het was goedkoop, droog en had een gemeenschappelijk gevoel omdat je alles kon horen. Als je de film “Slap Shot” hebt gezien, was het alsof je bij een paar honderd Hanson Brothers woonde.

Deense Olifanten

Oké, er was een Deense olifant. Oké, het is gemaakt van hout. En bier ingeschonken. Uit zijn stam. Ach, laat ik bij het begin beginnen.

Nadat we bevriend waren geraakt met enkele lokale Denen, werd ons op gedempte toon gevraagd of we echte Deense olifanten wilden zien. Ja, we zouden ze kunnen aanraken. Nee, ze waren niet gevaarlijk. Kunnen we ze zelfs berijden? Wauw, dit zou een geweldig item worden in mijn Nomad-reisdagboek.

We werden die avond bij de ijsbaan opgehaald en naar het centrum van de stad gebracht. We stopten voor wat de hele wereld leek op een kleine taverne. Is dit waar ze de olifanten houden? We liepen een kleine taverne binnen met… een levensgrote, houten olifant.

Het bleek dat de olifant de grootste en beste bieruitgifte-eenheid ter wereld was. Zet je glas onder de kofferbak en trek een slagtand naar beneden om je favoriete drankje te schenken. Elke slagtand leverde een ander bier op, maar ik heb die avond veel te vaak het mechanisme onderzocht en herinner me de merken niet. Helaas bleek er de volgende ochtend nergens een aspirine-olifant te zijn.

Als je Kopenhagen gaat bezoeken en niets om privacy geeft, kan het ijsbaanhotel niet kloppen voor zijn prijs en een gemeenschappelijke geest. Nou ja, misschien door de Deense olifanten, maar vertel niemand dat ik het je heb verteld.

Denemarken