Scandinavische retro meubels

De grondsteen voor Scandinavisch design werd rond de jaren vijftig gelegd (Scandinavië is de term die wordt gebruikt om deze landen als geheel te beschrijven: Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland). In deze periode werd design gekenmerkt door minimalisme, functionalisme en eenvoud. De ideologische achtergrond was dat alledaagse voorwerpen niet alleen voor de rijken en welgestelden moesten zijn, maar voor iedereen. Helaas waren veel van de ontwerpen uit deze periode vrij duur vanwege de hoge kwaliteit en productiekosten.

Meest bekende ontwerpers van Scandinavische meubels

Tegenwoordig beleven veel Scandinavische meubels en andere voorwerpen uit de jaren 50 een revival. Enkele van de meest bekende ontwerpers en ontwerpen van vandaag zijn:

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen was een architect van de Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen, Denemarken en heeft alles ontworpen, van gebouw tot bestek. Een voorbeeld hiervan is zijn ontwerp van het Royal SAS Radisson Hotel in Kopenhagen. Hier deed Arne Jacobsen ook het interieurontwerp en produceerde hij bekende meubels als The Swan Chair en The Egg Chair.

Poul M. Volther

Poul M. Volther was een meubelmaker en heeft een grote hoeveelheid houten meubelen ontworpen die vooral bekend zijn in Denemarken. Internationaal staat Poul M. Volther vooral bekend om zijn prachtige Corona Chair.

Hans J. Wegner

Hans J. Wegner was van oorsprong ook een meubelmaker. Later kwam hij werken voor Arne Jacobsen en Erik Moeller. Later begon Wegner zijn eigen studio, waar hij zich voornamelijk bezighield met het ontwerpen van stoelen. Een van zijn bekendste stoelen is de Ox Chair en de Y-Chair.

Poul Kjaerholm

Niet lang nadat Poul Kjaerholm zijn studie als meubelarchitect had afgerond, werd zijn werk bekend. De PK22 is Poul Kjaerholms meest bekende stoel. Deze stoel won in 1958 ook de prestigieuze Lunning Prize.

Poul Henningsen

Poul Henningsen studeerde voor architect maar maakte zijn studie nooit af. Dit heeft nooit echt een verschil gemaakt. Tegenwoordig is Poul Henningsen beter bekend als PH en bekend om zijn brede assortiment lampen, bijvoorbeeld de Artichoke en Contrast lamp.

Verner Panton

Verner Panton werkte ook als architect voor Arne Jacobsen. Verner Panton was de outsider in Scandinavisch design, zowel qua kleur, vorm als materiaal. Verner Panton was erg geïnspireerd door de nieuwe industriële productie in die tijd en waar deze vorm van productie voor kon worden gebruikt bij het ontwerpen van meubels en ander interieur. Tegenwoordig is Verner Panton vooral bekend om zijn Globe- en Panthella-lampen.

Kay Bojesen

Kay Bojesen is een beetje anders dan de meeste ontwerpers in de jaren 1950, aangezien hij geen architect of meubelmaker was, maar een zilversmid. Toch is Kay Bojesen tegenwoordig vooral bekend om zijn productie van houten speelgoed. Kay Bojesen is misschien wel de enige ontwerper die grotendeels voldeed aan de functionalistische visie om iedereen mooie alledaagse voorwerpen te bieden.

Denemarken