The Harper Brothers – Waarom reist deze pop-rock coverband elke zomer van Frankrijk naar Denemarken?

Iedereen die op zoek is naar de jazzgroep “The Harper Brothers” uit de late jaren ’80 met Winard Harper en Philip Harper, zal zwaar teleurgesteld zijn. Dit is de originele Harper Brothers gevormd in het midden van de jaren 80 door Torchy Harper aka Clive Day. Torchy Harper bracht zijn vroege jaren door in een benzinestation in Watford, Engeland met alleen zijn hond Sam en zijn broer Colin als gezelschap. Jaren later zijn de zaken veranderd. Torchy woont nu in Frankrijk en Colin is accountant geworden en het onderwerp van het nummer ‘In the City’. Zijn hond Sam is nu een echt kind geworden en de hond staat nu bekend als Gary.

De Franse Alpen

Torchy Harper runt nu een van de meest rommelige bars in de Franse Alpen en brengt de hele winter dronken door, aangemoedigd door de levendige drinkspellen in ‘La Grotte’ in het skigebied van Serre Chevalier, Frankrijk. In de zomer bouwt Torchy de bar meestal helemaal opnieuw op, klaar voor de volgende winter.

De Harper Brothers spelen sinds 2001 regelmatig in Serre Chevalier en worden voortdurend lastiggevallen door een bebaarde Deense man genaamd Alfred Hede Hansen uit Ringe, Denemarken, die elke winter verschijnt voor zijn skivakantie. Alfred zei altijd “je moet in mijn dorp in Denemarken komen spelen, de mensen daar zullen het geweldig vinden!”. De Harper Brothers krijgen veel van dit soort aanbiedingen en geven regelmatig contactgegevens en zeggen “bel ons als je wat optredens hebt geregeld”. Niemand doet dat ooit, behalve Alfred.

Het eerste optreden

In 2004 deden The Harper Brothers hun eerste optredens in en rond Odense en Ringe. De ontvangst was fantastisch, de Denen houden van deze verwrongen, politiek incorrecte rock- en popcoverband en doen mee aan de afschuwelijke drinkspelletjes op ware Viking-manier. Een roodharig meisje met een bleke huid uit Ringe was zo onder de indruk dat ze in Frankrijk ging wonen en in 2005 met de gitarist trouwde.

De Harper Brothers hebben genoten van het enthousiasme en de totaal ‘over the top’ gastvrijheid van het Deense volk. Iedereen die Denemarken als een koud en saai land beschouwt, moet nog eens nadenken. In de zomer is het klimaat geweldig en de Denen behoren tot de warmste mensen die je ooit zult ontmoeten.

De Harper Brothers zijn:

  • Torchy Harper (zang, gitaar en mondharmonica)
  • Mike Sukov (gitaar en zang)
  • Ricky Mullett (bas en zang)
  • Niv McSporren (drums, zang en crossdressing)

Denemarken