Scandinavische bruiloftstradities

De landen van Scandinavië hebben een aantal mooie en unieke huwelijksgebruiken. Een bruid van Scandinavische afkomst wil misschien een paar van deze prachtige tradities toevoegen aan haar eigen bruiloft. Dit zijn enkele van de riten en rituelen die te vinden zijn op bruiloften in Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Elk Scandinavisch land heeft zijn eigen individuele kijk op bepaalde onderdelen van een bruiloft, maar ze hebben veel gemeenschappelijke kenmerken. Een van de eerste dingen die alle Scandinavische landen gemeen hebben, is een trend naar zeer lange verbintenissen. Drie of vier jaar is niet ongebruikelijk, omdat het paar voldoende tijd heeft om elkaar te leren kennen voordat ze een levenslange verbintenis aangaan. In Scandinavië gaat een huwelijk niet alleen over de bruid en bruidegom, maar ook over het gezin dat ze in de toekomst zullen hebben, dus het wordt als zeer belangrijk beschouwd om zeker te zijn van je keuze in een echtgenoot.

De Scandinavische huwelijkskroon

Een gewoonte die elke bruid graag op haar bruiloft zou hebben, is de Scandinavische huwelijkskroon. Deze prachtige kronen zijn symbolen van onschuld die door generaties bruiden worden doorgegeven. Ze zijn delicaat en luchtig, maar toch behoorlijk zwaar omdat ze zijn gemaakt van kostbare materialen zoals sterling zilver of goud. Als u niet toevallig een van deze spectaculaire kronen in uw stamboom heeft, kunt u er een speciaal voor u laten maken en een nieuwe traditie beginnen die u op een dag aan uw eigen dochter kunt doorgeven.

Aan de open en luchtige Scandinavische huwelijkskronen hangen vaak edelstenen of bedels. In Noorwegen wordt aangenomen dat het muzikale geluid van de zilveren bedels die rond de kroon van de bruid rinkelen, haar zal helpen beschermen tegen boze geesten. Om de kroon te accentueren, kiest u handgemaakte huwelijksjuwelen die het goud en zilver van de kroon aanvullen. Als er gekleurde edelstenen op de kroon zitten, wil je misschien je huwelijkssieraden laten maken met kristallen in een bijpassende kleur.

Bomen zijn belangrijk

Een andere wijdverbreide traditie in Scandinavië betreft bomen. In Denemarken wordt voor het huis van de bruid een boog van pijnboomtakken gemaakt, de Gates of Honor. De vrienden en familie van Noorse stellen planten een paar dennenbomen bij hun voordeur als symbool van vruchtbaarheid. Een ander vruchtbaarheidssymbool is de ring van het moederschap, een gouden band die de bruidegom samen met haar trouwring aan zijn bruid geeft.

Een mooie Scandinavische gewoonte waar je op je eigen bruiloft van kunt genieten, is een boeket van wilde bloemen en aromatische kruiden. In Scandinavische landen is het heel gebruikelijk dat kruiden zoals rozemarijn (ter herinnering) in het bruidsboeket worden verwerkt. Een andere populaire toevoeging zijn de zachte, zilverkleurige lamsoorbladeren. Bind alles vast met een paar mooie linten voor het perfecte natuurlijke Scandinavische boeket.

Sommige van de andere huwelijksgewoonten van Scandinavië zullen Amerikanen heel bekend in de oren klinken. Deense pasgetrouwden zullen allebei het mes vasthouden om het eerste stuk bruidstaart te snijden voor geluk. In Zweden zullen de ouders van de bruid haar munten geven om in haar schoenen te doen om toekomstige rijkdom te symboliseren. Dit lijkt veel op het laatste (soms vergeten) deel van ons “Iets ouds, iets nieuws, iets geleends en iets blauws”, dat is “en een zesje in je schoen”. Overal hopen bruiden op een gelukkig en voorspoedig huwelijk.

De bruiloftsgewoonten van Scandinavië zijn prachtig, en het zou een heel mooie manier zijn om uw erfgoed te eren. Of alleen de bruid of bruidegom uit dat deel van de wereld komt of beide, het is altijd geweldig om dit soort persoonlijke accenten aan je bruiloft toe te voegen. U zult merken dat veel van de Scandinavische huwelijkstradities veel kunnen doen om uw bruiloft nog specialer en betekenisvoller te maken.

Denemarken