De presentatie van Hamlet’s Denmark is voor het eerst te zien in de openingsscène van Hamlet, waar de twee bewakers binnenkomen en het eerste dat wordt gezegd is “wie is daar?” Dit bepaalt meteen de sfeer van het hele stuk en tot op zekere hoogte in wat voor soort staat Denemarken verkeert dat in een staat van hoge staat van paraatheid verkeert, ook de duisternis en het mysterie van wie er is, zet een onheilspellende toon voor het stuk en zet ook een onheilspellende stemming voor Denemarken. Het suggereert ook dat de openingsscène van Hamlet zich in het donker van de nacht afspeelt, omdat ze elkaar niet kunnen identificeren en dus op het randje zijn over wie de andere persoon precies zou kunnen zijn.
Lang leve de koning
Ook als Bernardo zegt “lang leve de koning” laat dat zien dat hij loyaal is aan de huidige koning van Denemarken en daarmee bewijst hij aan de kant van de andere wacht te staan. Dit terwijl wordt vastgesteld dat beide bewakers aan dezelfde kant ook aantonen dat er een vijand zou kunnen zijn en dat het publiek dus kan concluderen dat Denemarken momenteel in staat van oorlog verkeert. Gedurende de hele Act 1 scene 1 is er stichomythia waar zowel Bernardo als Francisco afwisselende regels hebben en er zijn ook lege verzen die worden verbroken wanneer Francisco zegt “Bernardo?” waarop Bernardo antwoordt in dezelfde vorm van opgebroken lege verzen “Hij.” Door deze dramatische techniek te gebruiken, suggereert het dat de regels vrij snel achter elkaar worden uitgesproken, wat erop wijst dat er een soort van spanning is tussen de twee bewakers, wat nogal vreemd is omdat ze alleen maar wisselende ploegen zijn en dit duidt opnieuw op de mogelijkheid dat bij die tijd is er een vorm van militaire instabiliteit in Denemarken waardoor iedereen op scherp staat.
In Act 1 scene 1 wanneer Marcellus en de twee schildwachten de geest voor de eerste keer zien en ze zien dat de geest precies lijkt op het overleden koningsgehucht “in dezelfde figuur als de koning die dood is.” Desondanks beschouwen ze het als een slecht voorteken dat de mannen misschien een leger zouden moeten opbouwen in Denemarken als reactie op Fortinbras die een leger rekruteerde. Hoewel het leger van Fortinbras zou moeten worden gebruikt tegen Polen, vrezen ze dat hij Denemarken zal aanvallen om wraak te nemen voor de dood van zijn vader, en het land terug te winnen dat zijn vader verloren heeft aan koning Hamlet. Dit wordt ook ondersteund wanneer ze de geest in zijn volledige wapenrusting zien zoals de oude koning droeg “zo was het harnas dat hij aan had.” Dit toont opnieuw de risico’s die Denemarken opleggen en hoe het op de rand van oorlog staat en het feit dat de wapenrusting van het oude koningsgehucht wordt besproken, suggereert dat de oude koning heel erg een oorlog was als een koning die een held was voor het volk en dus Denemarken gaat van een traditionele oorlogsachtige plaats naar een meer politiek en diplomatiek Denemarken, wat kan worden gezien wanneer de nieuwe koning Claudius een boodschapper naar de koning van Noorwegen stuurt in plaats van het leger te confronteren dat wordt voorbereid om ervoor te zorgen dat het leger Denemarken niet aanvalt maar gaat alleen door en gaat naar Polen.
Het vierde bedrijf
In het vierde bedrijf, scène 4, wordt de geest opnieuw gezien als een voorteken van het lot van Denemarken wanneer Hamlet tegen de geest zegt: “Wees een geest van gezondheid of verdoemde goblin”, dus hier zou het zijn dat Hamlet de geest vraagt of het een voorteken voor een goede gezondheid mogelijk naar Denemarken of is het een goblin. Dan gaat hij verder met te zeggen: “Breng lucht uit de hemel of ontploffing uit de hel”, dit veroorzaakt het contrast en opnieuw een onheilspellend mysterie of de geest hier zachte briesjes of gewelddadige vernietigende windstoten moet brengen.
Ook in scène 1 bedrijf 4 zegt Marcellus “er is iets rot in de staat Denemarken”, dit kan verwijzen naar een aantal dingen, zoals de nieuwe koning Claudius die met zijn lastige vrouw trouwt en koning wordt, of het zou ook een hint zijn naar de geest en het een voorteken van slecht nieuws zijn. Horatio antwoordt hierop “de hemel zal het leiden”. Dit kan worden gezien als Horatio die zegt dat alles wat er momenteel mis is in Denemarken, uiteindelijk de hemel het maar al te goed zal leiden en dat de hemel alles goed zal maken.
Concluderend is de presentatie van Denemarken in Hamlet erg goed gedaan omdat het laat zien hoe de invloedrijke mensen in Denemarken het land als geheel beïnvloeden.