Groeiende kroon Daisy

Kroon Daisy – Voor decoratie en oosters koken

Kroon Daisy was vroeger een populaire bloem in de zomertuin. Het is zelfzaaiend, eenmaal gevestigd in de tuin, en zorgt voor mooie snijbloemen voor vazen.

Gekweekt voor zaden in Denemarken

Crown Daisy verdween een paar jaar om weer op te duiken in een andere gedaante. Grote Deense zaadbedrijven kweken nu zaad voor de Japanners, die in hun eigen klimaat geen zaad kunnen produceren.

Zomertijd in Denemarken presenteert kleurrijke velden met bloeiende kroonmadeliefjes, die worden overgelaten om te gaan zaaien. De Japanners gebruiken de jonge bladeren bij het koken om smaak te geven aan zeewier- en visgerechten. Ook de bloemhoofdjes worden gegeten.

Mooie gele bloemen

Crown Daisy is een eenjarige plant afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Het heeft mooie, gladde bladeren met getande lobben. De onderste zijn puntig en de bovenste liggen dicht bij de stengel. De madeliefjesbloemen van 1 1/2 inch staan ​​op lange stelen. Ze hebben één tot vier ringen van lichtgele buitenste bloembladen met een lichtgeelgroene schijf in het midden.

Bloeit in de zomer

Kroonmadeliefje bloeit in juli-september. De dubbelbloemige soorten zijn het populairst voor zowel snijbloemen voor binnen als bloemperken voor buiten. De variëteiten met hoge stengels zijn 3-4 voet lang, maar er zijn ook dwerghybriden met dubbele bloemen in sterkere kleuren. Ze zullen slechts een hoogte van 1-2 voet bereiken.

Kroon Daisy kweken

Crown Daisies zijn heerlijke, robuuste zomerchrysanten die houden van een droge grond en een zonnige tot halfschaduwrijke plek.

Zaai de zaden in april buiten. De grotere variëteiten moeten 10-12 inch uit elkaar worden gezaaid en de kleinere variëteiten 4-6 inch uit elkaar. Deze planten passen ook goed in potten en bakken op een terras.

In droge perioden water geven en de zomer matig voeren. De bloemen verschijnen van juli tot september. Hierna zullen de bloemen zaad zetten, dat kan worden verzameld voor het volgende jaar.

Als zaden ongewenst zijn, zal de plant ze afstoten en een jaar later grote stukken Crown Daisy produceren. Het verspreidt zich als kool, maar is niet al te moeilijk op te trekken.

Bij het koken…

Zaden kunnen in bloempotten worden gezaaid en in het keukenraam worden geplaatst. Gebruik de zachte jonge bladeren van nieuwe planten. Knip de nieuwe bladeren af ​​zoals bij Watercress. Ze hebben een scherpe, peperige smaak. Smaakvoorkeur is natuurlijk iets anders. Het heeft wel een aangename geur en een blaadje in een drankje kan best lekker zijn. Deze planten worden in verschillende andere landen, zoals Frankrijk, Italië en België, gebruikt bij de vervaardiging van likeuren.

Plantendokter

Indien gekweekt voor culinaire doeleinden, mag Crown Daisy nooit worden besproeid met insecticide. Omdat het echter de jonge bladeren zijn die bij het koken worden gebruikt, worden ze meestal geoogst voordat plagen of ziekten schade kunnen aanrichten.

Roodachtige bladeren zijn het gevolg van kou.

Roestkleurige plekken onder de bladeren duiden op chrysantenroest. Dit is moeilijk te behandelen. Verwijder de planten voordat andere geïnfecteerd zijn.

Witte, bloemige afzettingen op bladeren en puntscheuten duiden op echte meeldauw. Verwijder aangetaste delen en geef vaker water. Als de plant niet als voedsel bedoeld is, gebruik dan fungicide.

Grijze schimmel maakt grijze afzettingen op bladeren en stengels. Nogmaals, behandel alleen met fungicide als de plant niet wordt gebruikt om te koken.

Mineervliegen zijn kleine witte larven die paden door de bladeren kauwen. Gebruik een insecticide.

OPMERKING: Bestrijdingsmiddelen die niet volgens de aanwijzingen op het etiket worden gebruikt, kunnen schadelijk zijn voor mens, dier en plant. Gebruik alleen pesticiden met labels met aanwijzingen voor gebruik in huis en tuin. Lees en volg altijd de aanwijzingen op het etiket.

Kooptips

Zaden kunnen worden gekocht bij elk groot postorderbedrijf dat de plant kweekt voor export naar Japan.

Levensduur: Een jaarlijkse zomerbloem.

Seizoen: Bloeit van juli tot september.

Moeilijkheidsgraad: Erg makkelijk.

In het kort

Grootte en groeisnelheid

Kroon madeliefje is een zomerjarige die eens te meer populair was als tuinplant. De lange variëteiten zijn ongeveer 3-4 voet lang, terwijl de dwergtypes ongeveer 1-2 voet lang zijn.

Bloei en geur

De typische soort heeft gele chrysantenbloemen met geelgroene centra en 1-4 cirkels van buitenste bloembladen. Ze zijn vaak dubbel en groeien alleen of in trossen op een lange stengel. De dwerghybriden zijn kleurrijker en kunnen dubbele of enkele bloemen hebben. De hele plant heeft een aromatische, bijna geparfumeerde geur.

Licht en temperatuur

Een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats bij typische zomerse temperaturen.

Water geven en voeren

Tuinplanten moeten in droge perioden worden bewaterd en met mate worden gevoerd. Geef potplanten regelmatig water, hoewel ze tussen de gietbeurten een beetje kunnen uitdrogen.

Bodem en verplanten

Gewone tuingrond is prima. In dozen en kuipen moet potgrond worden gebruikt. Zorg voor een goede afwatering met stenen of potscherven in de bodem om de wortels goed doorlatend te houden.

Uiterlijke verzorging

Alleen als bladeren worden gebruikt om te koken.

Propageren

Zaai de zaden elk jaar in april in de tuin of in potten.

Omgeving

Kroon Daisy is een mooie tuinplant en ook mooi in grote potten en kuipen op het terras. Gebruik de hoge soorten voor snijbloemen en de lagere, dwerghybriden als perkgoed.

Denemarken