Noords dieet en de voordelen ervan

Voedingsexperts zoemen over het Noordse dieet. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat het Noordse dieet uit voedingsmiddelen die lokaal worden geproduceerd en traditioneel worden gegeten in Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden.

Typisch omvat het Noordse dieet volkoren granen zoals rogge, gerst en haver; bessen en ander fruit; groenten, vooral kool en wortelgroenten zoals aardappelen en wortelen; vette vis zoals zalm, makreel en haring; en peulvruchten (bonen en erwten).

Velen noemen het het New Nordic Diet, dat een nieuwe eetcultuur is geworden die in 2009-13 is ontwikkeld met de nadruk op gastronomie, gezondheid en milieu. Het New Nordic Diet is gebaseerd op Scandinavische ingrediënten, maar kan over de hele wereld worden aangepast.

In tegenstelling tot het mediterrane dieet, dat olijfolie bevat, geeft het de voorkeur aan koolzaadolie (koolzaadolie), dat rijk is aan gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. En het bevat ook wat alfa-linoleenzuur, een plantaardig omega-3-vetzuur dat lijkt op de omega-3-vetzuren die in vis worden aangetroffen.

Canola-olie kan helpen om het slechte LDL-cholesterol en het risico op hartaandoeningen en beroertes te verminderen. Het is mogelijk dat canola-olie beter is in het verminderen van slechte cholesterol en het verbeteren van de gezondheid van het hart. Het dieet legt de nadruk op het weglaten van bewerkte voedingsmiddelen en de meeste vetrijke vleessoorten zoals worst of spek.

Gezondheidsvoordelen van het Noordse dieet

De gezondheid gerelateerde voordelen worden hieronder opgesomd:

  • Uit een groot onderzoek door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bleek dat zowel mediterrane als Scandinavische diëten het risico op kanker, diabetes en hart- en vaatziekten verminderen.
  • Het dieet kan ook bijdragen aan gewichtsverlies. Een studie van de Universiteit van Oost-Finland toonde ook aan dat het dieet de expressie reguleert van genen die verband houden met ontsteking, waarvan wordt gedacht dat het bijdraagt ​​​​aan veel chronische gezondheidsproblemen en een rol speelt bij obesitas.
  • Bewerkte voedingsmiddelen zijn smakelijker, wat resulteert in overeten en gewichtstoename. Omdat het Noordse dieet de nadruk legt op de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen, voorkomt het overeten en de daaruit voortvloeiende gewichtstoename.
  • Meer plantaardig eten is beter voor het milieu omdat er veel minder broeikasgassen worden uitgestoten. Ongeveer 14,5% van de uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van de veehouderij. Er is gemeld dat de bio-industrie voor de vleesproductie meer bijdraagt ​​aan de opwarming van de aarde dan alle vliegtuigen, treinen, bussen en auto’s bij elkaar.

Het mediterrane dieet

Het mediterrane dieet wordt beschouwd als het beste voor zover het gezondheidsvoordelen biedt. Nu is er een ander dieet dat zijn stempel drukt in de culinaire wereld wat betreft de gezondheidsvoordelen. Dit is het Noordse dieet.

In veel opzichten lijkt het erg op het mediterrane dieet, maar het is gebaseerd op koolzaadolie in plaats van olijfolie. Het verschilt ook in de selectie van soorten producten, die lokaal worden verbouwd, afhankelijk van het klimaat, de bodem en het water in de regio.

Daarom omvat het zowel de gezondheid en het welzijn van het individu als de duurzaamheid van het milieu.

Denemarken