De geboorte van de Bornholmse grootvaderklokken

De staande klok van Bornholm is een van de twee soorten staande klokken. Zoals de naam al doet vermoeden, kwam deze klok uit Bornholm, een Deens eiland in de Oostzee, gelegen ten oosten van Denemarken, ten noorden van Polen en ten zuiden van Zweden. De staande klokken van Bornholm zijn slingeraangedreven, gemaakt van 1745 tot 1900. Eigenlijk stond Bornholm vóór de oprichting niet bekend om het maken van sloten. In feite is het maken hiervan pas begonnen toen een Nederlands schip dat uit Engeland kwam, in 1744 aan de kust van Ronne aan de grond liep. Overigens bevatte het schip vijf grootvaders, toen bekend als staande klokken.

Zeldzaam en belangrijk

Klokken waren destijds zeldzame en belangrijke handelswaar, en de zeelieden kozen ervoor om de klokken te laten bewaren. En dus namen ze ze mee naar Poul Ottesen Arboe, een beroemde draaier in Rønne. Ronne is een van de steden op het eiland Bornholm, een voormalige gemeente van Denemarken. Van alle steden op Bornholm is het de grootste en de gemeentelijke zetel van het eiland.

Engelse staande klokken restaureren

Arboe repareerde en restaureerde samen met de lokale ambachtslieden de Engelse staande klokken. Natuurlijk wisten deze ambachtslieden, de meesten van hen draaiers, vóór de vervreemding van de Engelse klokken niets van staande of staande klokken. En dus moesten ze, voordat ze ze konden repareren, de klokmechanismen bestuderen. Tijdens de tijd die ze besteedden aan het repareren, leerden ze over de structuur van de lange behuizingen. Ze bestudeerden ook de interne mechanismen en gietijzeren gewichten.

De ambachtslieden leerden zelfs zoveel dat ze er zelf een gingen maken. Zo werden de beroemde Bornholm-klokken geboren. Klokken doen meer dan de tijd aangeven. Ze zijn een goede toevoeging aan uw huis en hebben ook goede esthetische en praktische voordelen. Maar er is meer aan deze tijdvertellende stukken dan wat opvalt.

Denemarken