De oprichting van de Skagen Designs Company, producenten van Skagen dameshorloges

Twee medewerkers van brouwerij Carlsberg ontmoetten elkaar in 1986 tijdens een zakendiner in hun geboorteland Denemarken. Het echtpaar was Henrik Jorst en Charlotte Kjolbye. Ze zouden al snel verliefd worden en naar de VS verhuizen nadat Carlsberg Henrik daarheen had gestuurd om toezicht te houden op de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Het stel trouwde datzelfde jaar. Het paar koesterde een droom om een ​​internationaal designbedrijf op te richten en kwam op het idee om horloges te ontwerpen en te produceren voor de verkoop als relatiegeschenk, met het logo van andere bedrijven.

De eerste ontwerpen

Hun eerste ontwerpen werden goed ontvangen, maar ze kregen het advies dat ze er veel beter aan zouden doen om de horloges onder een nieuwe bedrijfsnaam aan te bieden, in plaats van hun geweldige ontwerpen te voorzien van logo’s van andere mensen.

Met die gedachte in gedachten bedacht Henrik vier verschillende horlogestijlen en liet hij er 800 maken om de wateren te testen. Maar eerst had hij een bedrijfsnaam nodig die zijn en Charlottes idealen van eenvoud en stijl samenvatte in een functioneel product. Uit deze filosofie is de naam Skagen Denmark ontstaan.

Skagen is eigenlijk een kleine stad in het noorden van Denemarken, bekend om de kwaliteit van het licht en de tijdloze schoonheid van de stranden en blauwe zeeën. Het heeft sinds het einde van de negentiende eeuw kunstenaars aangetrokken om er te schilderen en staat bekend om zijn rust en vredige sfeer.

Die eerste batch van 800 horloges was zeer snel uitverkocht. Een tweede batch ging net zo snel, dus voor het volgende seizoen kwam het paar met een assortiment van 30 horloges. Deze stonden in een postordercatalogus en waren binnen enkele weken volledig uitverkocht.

Tien jaar later

In de volgende tien jaar groeide Skagen Watches uit tot 100 medewerkers en begon ze hun waren naar Europa te exporteren. Nu hebben ze 170 medewerkers en verkopen ze aan meer dan zestig buitenlandse markten. De ontwerpen van Skagen zijn nu te vinden in zo’n vijfduizend winkels over de hele wereld.

Een Skagen-fan zou een van hun ontwerpen zelfs zonder het stijlvolle logo kunnen herkennen. De reden is dat Henrik en Charlotte ervoor zorgen dat de producten trouw blijven aan hun oorspronkelijke idee. Er zijn geen grote, dikke, oversized horloges onder de naam Skagen. Hun producten zijn meestal superslank met een schone, overzichtelijke uitstraling. Een handelsmerk is het gebruik van exotische materialen zoals titanium en horlogebanden van fijn geweven roestvrij staal.

Je zou verwachten dat Skagen-horloges een fortuin kosten, maar je zou het mis hebben. Skagen streeft ernaar een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding te bieden en hun producten kosten niet meer dan veel in massa geproduceerde artikelen zonder enige designflair.

Denemarken